Detta behöver du veta om Personligt Brev

Ett personligt brev ger dig chansen att lyfta fram dina mjuka egenskaper, till skillnad från ditt CV som fokuserar på konkreta fakta. Mjuka färdigheter, eller soft skills, handlar om dina icke-tekniska kompetenser såsom samarbetsförmåga, kommunikationsförmåga och kritiskt tänkande. Arbetsgivare värdesätter dessa egenskaper alltmer, vilket gör det avgörande att skriva ett personligt brev som tydligt visar varför just du är rätt person för jobbet.

Här har vi sammanställt våra bästa tips och råd för att hjälpa dig skriva ett effektivt personligt brev som fångar läsarens intresse och ökar dina chanser att landa drömjobbet.

Tips för ditt Personliga brev

Att skriva personligt brev

Skriv ett unikt brev för varje ansökan. Anpassa alltid ditt personliga brev efter den specifika tjänsten – rekryterare märker snabbt om du använder ett standardiserat brev.

Fundera över vad du vill kommunicera i ditt personliga brev och hur du bäst uttrycker det. Lägg extra omsorg på inledningen och avslutningen – ett bra första intryck och en minnesvärd avslutning är avgörande!

Ditt personliga brev bör spegla din personlighet, men samtidigt vara professionellt. Undvik alltför informellt språk, men skriv på ett sätt som känns naturligt och autentiskt för dig. Fråga dig själv: ”Hur relevant är detta för tjänsten?” när du avgör hur personlig du ska vara.

Undvik att överdriva eller försköna fakta om dig själv. Sanningen kommer alltid fram förr eller senare, så håll dig till fakta.

Klyschor som ”spindeln i nätet” eller ”många bollar i luften” ger inget unikt intryck. Ett personligt brev ska vara välformulerat och ge en klar bild av dig – undvik klichéer för att behålla autenticiteten.

Läs igenom ditt personliga brev flera gånger och låt gärna någon annan granska det för att undvika stavfel eller andra misstag innan du skickar in din ansökan. Kontrollera att inte alla meningar börjar med ”jag” och läs texten högt för att säkerställa att den flyter bra.

Utforma ditt brev så att det är lättläst och matchar ditt CV med samma färger och typsnitt.

Detta ska du ha med i ett Personligt brev

Din kontakt information
Börja ditt brev med att ange ditt namn, adress, telefonnummer och e-postadress högst upp.

En intressant inledning
Inled brevet med en vänlig hälsning och använd gärna namnet på mottagaren om du vet det. Presentera dig kort och nämn vilken tjänst du söker samt varför just detta jobb och företag intresserar dig. Syftet med inledningen är att fånga läsarens uppmärksamhet och skapa intresse för att läsa vidare.

Dags att sälja in dig själv
Detta är din möjlighet att verkligen framhäva dig själv. Beskriv din relevanta arbetslivserfarenhet och utbildning med fokus på konkreta exempel som visar dina färdigheter och prestationer.

Det kan vara projekt du har drivit, problem du har löst eller erkännanden du har fått. Berätta om dina unika kvaliteter och varför de gör dig till den perfekta kandidaten för jobbet. Anpassa denna del efter den specifika tjänsten genom att lyfta fram de mest relevanta erfarenheterna och färdigheterna. Undvik att bara upprepa informationen från ditt CV; komplettera det istället.

En sammanfattande avslutning
Avsluta ditt brev med att sammanfatta varför du är entusiastisk över möjligheten och varför du tror att du är rätt person för rollen. Uttryck ditt intresse för att diskutera din ansökan vidare i en intervju och avsluta med en professionell hälsning samt ditt fullständiga namn.

Att skriva personligt brev

Vanliga frågor och svar om Personligt Brev

Att skriva ett personligt brev är en avgörande del i jobbsökningsprocessen. Det är här du får chansen att presentera dig själv och övertyga arbetsgivaren om att du är den perfekta kandidaten för jobbet. Ett bra personligt brev fångar läsarens uppmärksamhet från början och behåller den genom hela brevet.

Det är vanligt att skicka in både CV och personligt brev vid en jobbansökan. CV listar dina arbetslivserfarenheter, utbildning och andra kvalifikationer medan det personliga brevet ger dig utrymme att beskriva mer ingående vad du lärt dig och åstadkommit på tidigare jobb. Tillsammans ger de en helhetsbild av dig som kandidat och varför du passar för jobbet.

Börja med att identifiera vilka specifika egenskaper och erfarenheter som är relevanta för den position du söker. Använd ett klart och tydligt språk för att sammanfatta dessa, med fokus på vad som gör just dig lämplig för tjänsten. Var ärlig och personlig för att ge läsaren en genuin bild av dig själv.

CV är det mest centrala dokumentet i din jobbansökan för att visa din erfarenhet och dina meriter. Men att skriva ett personligt brev är lika viktigt för att ge en djupare förståelse av dig som person och vad som gör dig unik.